KASZA KUSKUS
Opis
KASZA KUSKUS
(-)
ang. couscous;
hiszp. cuscús;
niem. Couscous, Cous Cous oder Kuskus;
fran. couscous;
ros. кускус;
Terminem kuskus określa się zarówno swoisty rodzaj kaszy w kształcie drobnych kuleczek, jak i przygotowanej z niej potrawy rozpowszechnionej w krajach północnej Afryki. Pierwotnie kuskus wytwarzano z ziaren pszenicy, spryskanych słoną wodą i obtoczonych w mące, obecnie produkuje się go na skalę przemysłową z mąki z pszenicy durum. Drobne kuleczki wystarczy zalać gorącą wodą, bulionem lub mlekiem, by w ciągu kilku minut potroiły one swoją objętość, tworząc niezwykle smaczny, zbożowy dodatek do potraw.
Kasza kuskus wyróżnia się łagodnym smakiem, może być podawana dzieciom i osobom starszym oraz cierpiącym na podrażnienia układu pokarmowego. Stosunkowo łatwo chłonie aromaty innych składników złożonych potraw, dlatego idealnie nadaje się do przygotowania mięsnych i warzywnych sałatek, pożywnych farszów oraz słodkich deserów, choć może być również serwowana jako samodzielne danie, w zastępstwie ziemniaków czy ryżu. Świetnie komponuje się z baraniną i jagnięciną oraz drobiowym gulaszem, doskonale dopełnia smak pieczonych bakłażanów i papryki. Jej delikatnym orzechowy posmak współgra z naturalnymi nutami smakowymi owoców, orzechów i miodu. W porównaniu z innymi kaszami zawiera stosunkowo niewiele błonnika, jest jednak ważnym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, potasu, magnezu, manganu i cynku. Obfituje również w witaminę C i witaminy z grupy B.
SKŁAD: kasza kuskus 100%
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1574 kJ / 376 kcal | 18% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,64 g 0,17 g |
2% 2% |
Węglowodany - w tym cukry |
77,4 g 0,3 g |
30% <1% |
Błonnik | 5 g | - |
Białko | 12,7 g | 26% |
Sól | 0,01 g | <1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Możliwe naturalne odchylenia.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Zielona sałatka Tabbouleh
2 pęczki natki pietruszki
1 szklanka kaszy kuskus
1/2 pęczka szczypiorku
1 duża dymka
2 średnie pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
1 ogórek gruntowy lub 1/2 ogórka wężowego
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
sok z połówki cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej mięty lub garść świeżych listków mięty
sól, czarny pieprz
Kaszę kuskus wsypać do wysokiego naczynia i zalać ciepłą wodą tak, aby płyn przykrywał ją na ok. 1 cm. Pozostawić do wchłonięcia na 5-10 minut. W tym czasie przygotować pozostałe składniki sałatki: warzywa obrać i pokroić w kostkę, szczypiorek i dymkę posiekać, w osobnym naczyniu drobno pokroić natkę pietruszki, zagnieść ją obuchem noża i delikatnie oprószyć ją solą, aby grubsze łodygi zmiękły i wydały aromat. Gdy kuskus będzie miękki, wymieszać wszystkie składniki. Polać sosem przygotowanym z oliwy i soku z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem włożyć na kilka minut do lodówki.
Dane techniczne
Rodzaj | kasza kuskus |
Postać | drobna |
Skład | 100% pszenicy |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dania kuchni arabskiej |
Kraj pochodzenia | Polska |