PRZYPRAWA DO KACZKI

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200723

Opis

PRZYPRAWA DO KACZKI

ang. duck seasoning;
hiszp. especias para carne de pato;
niem. Gewürze für entenfleisch;
fran. épices pour viande de canard;
ros. специя для утятина;


Kaczki domowe to udomowiana forma dzikich kaczek krzyżówek, których regularną hodowlę zapoczątkowano pomiędzy 3,5 a 2,5 tys. lat p.n.e. w Chinach i południowej Europie. Ptaki cenione są ze względu na swoją użyteczność gospodarską: dostarczają jaj, pierza, jak również bardzo smacznego mięsa. Na przestrzeni lat wyhodowano również wiele odmian ozdobnych trzymanych w celach hobbystycznych. 

W zależności od rasy, kaczki osiągają wagę 3 do nawet 5 kg i składają około 150 jaj rocznie. Dostarczają mięsa o wysokich walorach smakowych, które, w odróżnieniu od chudego mięsa kurcząt i indyków, wyróżnia się wyższą zawartością tłuszczu i większą twardością, dlatego cieszy się uznaniem głównie wśród koneserów mięsnych potraw. Jest również zdrowe - dostarcza, obok białka, także fosforu, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Zalecane jest szczególnie osobom ciężko pracującym fizycznie, wydatkującym duże ilości energii lub rekonwalescentom pragnącym odzyskać kilogramy utracone podczas choroby.

Recepturę przyprawy do kaczki opracowano w taki sposób, by jej składniki podkreślały unikalne walory smakowe mięsa, a jednocześnie korzystnie oddziaływały na kład pokarmowy, ułatwiając trawienie ciężkostrawnych tłuszczów. Przyprawa  doskonale nadaje się do zastosowania zarówno do tradycyjnej kaczki z jabłkami pieczonej we własnym tłuszczu, jak i kaczek nadziewanych, pieczonych lub smażonych z pomarańczami, brzoskwiniami lub ziemniakami.


SKŁAD:
sól, papryka czerwona słodka, tymianek, czosnek, cukier, cebula, pasternak, pieprz czarny, majeranek, gorczyca biała, aromat, rozmaryn
;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Kaczka w pomarańczach

1 kaczka
4 pomarańcze
3 łyżki dżemu pomarańczowego
1 szklanka bulionu drobiowego
2 łyżki cukru
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka masła
2 łyżki przyprawy do kaczki


Tuszę kaczki dokładnie umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami, po czym dokładnie natrzeć dużą ilością przyprawy do kaczki. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Jedną z pomarańczy obrać i podzielić na ćwiartki. Włożyć do środka tuszy i zaszyć otwór. Udka przewiązać nicią tak, by przylegały do kuperka. Tak przygotowane mięso ułożyć na blasze, podlać 100 ml wody i piec w piekarniku w temperaturze 220 st.C przez około 1,5 godziny. W połowie pieczenia tuszkę obrócić. Na 5 minut przed końcem pieczenia mięso dokładnie wysmarować dżemem. Z drugiej pomarańczy zetrzeć skórkę na tarce na drobne wiórki, a z miąższu wycisnąć sok. W garnku o grubym dnie skarmelizować cukier, dodać sok pomarańczowy, tłuszcz powstały w czasie pieczenia i doprawić do smaku sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody. Pozostałe pomarańcze pokroić w plasterki. Kaczkę podawać na półmisku obłożoną plastrami pomarańczy, polaną słodkim sosem pomarańczowym i posypaną wiórkami ze skórki pomarańczowej.

Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól, papryka czerwona słodka, tymianek, czosnek, cebula, pasternak, pieprz czarny, majeranek, gorczyca biała, aromat, rozmaryn
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania potrawy drobiowe, w szczególności z kaczki
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl