PRZYPRAWA DO KEBABA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,25 zł 2.25
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200273

Opis

PRZYPRAWA DO KEBABA

ang. doner kebab.seasoning;
hiszp. especias para kebab;
niem. Kebab Gewürze;
fran. épices pour kebab;
ros. приправы для дёнер-кебаба;


Kebab wywodzi się z kuchni tureckiej i odpowiada w smaku greckiemu gyrosowi. Potrawa znana jest w Azji od tysięcy lat, gdzie często gościła na stołach wszystkich, nawet najbiedniejszych rodzin. Wystarczyło bowiem kilka kawałków mięsa nadziać na ruszt i opiec nad ogniem, by cieszyć się smakiem oryginalnego dania. Przyrządzano go najczęściej z baraniny, w wersjach bardziej wytwornych grillowanej z dodatkiem warzyw: najczęściej pomidorami i papryką. Współcześnie baraninę często zastępuje mięso wołowe, drobiowe lub jagnięce, które swój ostateczny, charakterystyczny smak zawdzięcza składnikom użytym do jego przyprawienia lub zamarynowania. Opiekane na ruszcie odcina się kawałkami, serwując z sosem jogurtowo-czosnkowym, pieczywem, frytkami lub sałatkami warzywnymi. 

Przyprawa do kebaba to wyjątkowa kompozycja ziół i przypraw o orientalnym charakterze, podkreślająca smak tureckiego dania. Gorczyca, cebula i czosnek oraz pieprz ziołowy dodają potrawie pikantnego posmaku, zaś tymianek, majeranek, kolendra i cząber - ziołowego aromatu. Jednocześnie składniki te działają aktywizująco na układ pokarmowy, przyspieszając zachodzące w organizmie procesy trawienia. Z kolei zawarta w przyprawie papryka odpowiada za ostateczną, smakowitą barwę mięsa, a sól i cukier uwydatniają smak wszystkich pozostałych składników. 


SKŁAD:
sól, papryka czerwona słodka, czosnek, cukier, kmin rzymski, cebula, pieprz ziołowy, tymianek, pasternak, marchew, rozmaryn, bazylia, gorczyca biała, majeranek, kolendra, rozmaryn
;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Chelow kebab

500 g wołowiny
1 łyżka bułki tartej
1 duża cebula
25 g przyprawy do kebaba
300 g ryżu
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 pomidory
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kurkumy


Ryż ugotować na sypko w litrze lekko posolonej wody z dodatkiem kurkumy. Mięso wołowe umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na małe kawałki. Zmielić w maszynce z drobnym sitem. Cebulę obrać i posiekać w piórka, po czym zeszklić na maśle. Pomidory pokroić w ósemki. Wołowinę wymieszać z cebulą, bułką tartą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do kebaba i dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Uformować kotlety i usmażyć na maśle pozostałym ze smażenia cebuli. Jednocześnie na patelni grillowej opiec pomidory. Kebab podawać z ryżem ugotowanym na sypko i grillowanymi pomidorami


Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól, papryka czerwona słodka, czosnek, cukier, kumin, cebula, pieprz ziołowy - 4%, tymianek, pasternak, marchew, hydrolizat białka z kukurydzy i słonecznika, rozmaryn, bazylia, gorczyca biała, majeranek, kolendra, rozmaryn
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania do mięs opiekanych typu kebab
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl