Sos do spaghetti bolognese
Opis
Sos do spaghetti bolognese
ang. bolognese sauce;
hiszp. salsa boloñesa;
niem. Tomatensauce alla Bolognese;
fran. sauce bolognaise;
ros. томатный соус Болоньезе;
Sos pomidorowy instant do spaghetti bolognese to produkt umożliwiający szybkie przygotowanie tradycyjnego włoskiego sosu bolońskiego do makaronu. Wyróżnia się intensywnym, pomidorowo-ziołowym aromatem i kremową konsystencją. Doskonale uzupełnia smak duszonego mięsa mielonego wieprzowego, wołowego (lub mieszanego), z dodatkiem boczku, kiełbasy, mortadeli lub szynki oraz drobno posiekanej włoszczyzny i oliwy z oliwek, czyli gotowanego na sposób mieszkańców Bolonii. Wyśmienicie komponuje się z makaronami, zwłaszcza spaghetti, tagliatelle, fettuccine i parpadelle, ale mona go również używać jako dodatek do takich włoskich potraw jak pizza lub lazania. Z dodatkiem duszonej cebulki i czosnku sos boloński może być również wykorzystany jako podstawa potraw wegetariańskich na bazie duszonych i pieczonych warzyw, w szczególności bakłażana, cukinii, papryki i pieczarek. Sprawdza się w połączeniu z kluskami oraz jako jeden z kluczowych składników zapiekanek mięsnych i warzywnych.
Sosy smakowe instant to gotowe do spożycia produkty w proszku, których przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Nie wymagają długotrwałego gotowania – wystarczy przyrządzić je według przepisu na opakowaniu, by w kilka minut wyczarować pyszny, aromatyczny dodatek do potraw o indywidualnie wybranym smaku. Kompozycja stworzona z najwyższej jakości składników, w tym tradycyjnych ziół i przypraw, zadowoli nawet najbardziej wymagających wielbicieli dobrej kuchni.
Składniki
suszone pomidory (41,70%), mąka pszenna, sól, cebula, cukier, zasmażka ( mąka pszenna, olej palmowy), maltodekstryna, tłuszcz palmowy, wzmacniacz smaku: glutaminian sodu; substancja zagęszczająca: guma guar; czosnek, oregano, pieprz biały, bazylia, tymianek, nać pietruszki.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 345 kcal (1444 kJ); tłuszcz 6,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,5 g; węglowodany 52,9 g, w tym cukry 38,8 g; błonnik 3,3 g; białko 9,1 g; sól 6,9 g
Sposób przygotowania
Do 500 ml zimnej wody dodać 50 g sosu i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na wolnym ogniu stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | instant |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | sos pomidorowy |
Wskazania | kuchnia włoska, spaghetti |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |