Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
logo Przelewy24 logo Blue Media
Dostawy realizowane przez
logo DPD
logo InPost
logo Paczka w Ruchu
 

ZASMAŻKA CIEMNA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 15,75 zł 15.75
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 060710006

Opis

ZASMAŻKA CIEMNA
(-)

ang. dark roux;
hiszp. roux oscuro;
niem. bräunen Mehlschwitze;
fran. roux brun;
ros. красная ру;


Tradycyjna zasmażka na bazie mąki i tłuszczu to podstawa wielu potraw, przede wszystkim zup i sosów. Odpowiednio przygotowana podkreśla naturalny smak dań oraz nadaje im pożądaną, nierzadko dość gęstą, konsystencję. Powstaje poprzez przesmażenie wybranego rodzaju tłuszczu, najczęściej masła, smalcu lub oliwy z oliwek, z niewielką ilością mąki pszennej, a następnie rozrobienie otrzymanej masy odrobiną płynu. W zależności od czasu smażenia wyróżnia się zasmażkę jasną, typową dla kuchni francuskiej, która zagęszcza potrawę praktycznie nie zmieniając jej oryginalnego smaku, oraz ciemną, częściej wykorzystywaną w gastronomii niemieckiej, nadającą potrawom brązowego zabarwienia i charakterystycznego posmaku prażonej mąki.

Samodzielne przygotowanie zasmażki często sprawia wiele trudności. Już nieznaczna zmiana proporcji poszczególnych składników może całkowicie popsuć potrawę, a niewprawnym adeptom sztuki kulinarnej problem sprawia również dostosowanie ilości zasmażki do pożądanej gęstości dania. Rozwiązaniem może być skorzystanie z gotowego produktu w wersji instant.

Zasmażka ciemna to gotowa mieszanka długo przesmażanych mąki pszennej, oleju roślinnego oraz barwnika naturalnego - karmelu, oferowana w postaci granulatu instant. Wystarczy odmierzyć pożądaną ilość produktu i wymieszać z proporcjonalnie odmierzoną ilością wrzącej wody, by uzyskać gotową masę zagęszczającą. W zależności od indywidualnych potrzeb wodę można zastąpić wcześniej przygotowanym sosem, zupą, mlekiem lub bulionem. Gotowa zasmażka to doskonała baza do przygotowania ciemnych sosów pieczeniowych do wołowiny i wieprzowiny oraz dziczyzny, ciemnych zup-kremów oraz tradycyjnych gulaszów. Może być stosowana do zagęszczania potraw warzywnych, np. gotowanej, młodej kapusty lub leczo. Doskonale komponuje się z dodatkiem prażonej cebuli i boczku.


SKŁAD:
mąka pszenna, olej roślinny (palmowy), barwnik naturalny - karmel E150c;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

25 g zasmażki dodać do 500 ml wrzącej wody (lub sosu, zupy, bulionu, innego płynu), następnie dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę.

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  2300 kJ / 550 kcal  27%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 39 g
 26,1 g
56%
 130% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
43 g
0,1 g 
 17%
2%
 Błonnik  0 g
 Białko 6 g  12%
 Sól 0 g  0% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

Dane techniczne

Rodzaj zasmażka ciemna
Postać instant
Skład mąka pszenna, olej roślinny (palmowy), barwnik naturalny - karmel E150c
Zbiór -
Wskazania do zagęszczania potraw kulinarnych
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl